Social Buttons by LinkskuPenulis Asal : MAZURA STAPAH   Antara perkara penting yang majikan aku ajar semasa di pejabat lama dahulu adalah menyantuni makcik cleaner. 1. Ucapkan selamat pagi atau memberi salam. 2. Hadiahkan senyuman terindah tapi bukan versi menggoda. 3. Sesekali bertanya khabar. 4. Bagi ruang kepada mereka untuk mengemas ruang kerja kita. 5. Tolong hulurkan tong sampah di […]

Categories: news

Social Buttons by LinkskuPenulis Asal : AIA Online STORE   Ada orang malu nak bagitau dia berniaga. Malu nak bagitau dia jual online, malu nak bagitau dia jadi dropshipper, malu nak letak iklan kat wall, malu nak bagitau kawan kawan yang sabtu ahad dia bukak meja jual nasi lemak, segan nak canang dia jual kuih petang petang. Kenapa mesti malu […]

Categories: news

Social Buttons by LinkskuPenulis Asal : NURLISA KAMAL   Baru dua hari bekerja sebagai pembantu jualan di sebuah kedai buku dan alat tulis. Ya, inisiatif saya untuk mengisi masa sementara menunggu panggilan temuduga. Saya lebih suka kerja yang ada interaksi dengan manusia. Jadi saya rasa, tak salah saya mencuba cari pengalaman bekerja sebagai pembantu jualan. Namun peristiwa hari ini sedikit […]

Categories: news

Social Buttons by LinkskuPenulis Asal : DZURIASIKIN DZULKEFLI   KENAPA ANDA GAGAL TEMUDUGA? Terlalu ramai calon gagal. Saya terfikir untuk menulis sebagai perkongsian: 1) Pakaian tidak sesuai atau tidak kemas. Samada terlalu sexy (kami bukan mencari model catwalk atau untuk peragaan baju!). Tahukah anda skirt yang terlalu pendek membuatkan anda kelihatan tidak professional? Ianya mesti di bawah garisan lutut. Atau […]

Categories: news

Social Buttons by LinkskuPenulis Asal : AZUAN SAZALI   Ada pekerja bertanya dengan saya. Tuan kata jika Mahkamah Perusahaan putuskan pembuangan salah maka saya akan dapat 24 bulan gaji kebelakang. Boleh tahu daripada mana Tuan tahu benda tu? Ok saya akan share. Tapi di sini. Supaya lebih ramai orang tahu. Apabila pekerja dibuang kerja dia ada masa 60 hari untuk […]

Categories: news

Social Buttons by Linksku Penulis : Midah (Bukan Nama Yang Benar) Aku kerja dah 14 tahun dengan syarikat yang sama, boss yang sama. Boss aku sayang aku. Sebab? Aku orang yang paling boleh diharap, orang yang paling dikerah, paling boleh disuruh tanpa banyak soal. Sebenarnya nak berhenti dengan dia dah lama aku pasang niat.. tak lepas2.. takde option lain.. aku […]

Categories: news

Social Buttons by LinkskuPENULIS ASAL : FAIZ NAJMI Nama saya Ken. Saya baru balik dari perantauan selepas habis mengaji, peringkat sarjana muda hingga PHD. Lama jugaklah di perantauan. Jadi Dr boleh agaklah umur saya. Sekarang ni mula bertugas sebagai pensyarah muda (muda perlu ditekankan disitu, sebab rakan sekerja saya kebanyakannya makam dah tinggi) di universiti awam. Bidang saya kejuruteraan. Sedikit […]

Categories: news

Social Buttons by LinkskuTak ada kerja kosong? apa guna ada web peluangkerjaya.com. Sentiasa update tentang peluang kerja. Nak lebih lagi iklan kerja kosong boleh join group rahsia kami di : https://www.facebook.com/groups/kerjayadiMalaysia/

Categories: news

Social Buttons by Linksku

Categories: news

Social Buttons by LinkskuKesatuan Kongres Pekerja-Pekerja Perkhidmatan Awam (Cuepacs) meminta kerajaan mengkaji semula dan menambahbaik kadar 231 elaun yang diberikan kepada penjawat awam. Presidennya Datuk Azih Muda berkata penambahbaikan elaun berkenaan perlu kerana kadar sedia ada tidak lagi relevan berikutan kenaikan kos sara hidup, harga barangan serta ekonomi negara masa kini. “Elaun yang dinikmati penjawat awam sudah lama tidak dikaji, […]

Categories: news

Social Buttons by LinkskuDalam laporan ini, kami akan kongsikan kepada anda 7 sebab yang sering dilakukan dalam penulisan resume. Kesilapan-kesilapan ini dikatakan amat kritikal kerana kerap dilakukan berulang kali dan tidak ada usaha yang serius untuk menambah baik penulisan resume yang dilakukan. beretika ketika menanti ‘isi’ keluar Inisiatif ini diambil untuk membantu anda dengan menyenaraikan 7 kesilapan utama yang sudah […]

Categories: news

Social Buttons by Linksku“Antara objektif utama dalam program ini ialah untuk membimbing para lepasan sekolah untuk meneroka bidang kerjaya yang sesuai di institusi pengajian tinggi melalui satu sesi bimbingan eksplorasi kerjaya,” kata Pengarah Karnival Lepasan Sekolah (KLS), Hafeez bin Morni. beretika ketika menanti ‘isi’ keluar “Remaja perlu jelas dengan halatuju mereka agar tidak tersilap pilih jalan. Remaja merupakan asset utama […]

Categories: news

Social Buttons by Linksku

Categories: news